Data: 09.11.2013; 19:39 Więc jak w temacie, o co kaman z tym KEBA'P'EM w Kablowni? Ktoś sobie jaja zrobił czy jak? Widziałem już kiedyś w sumie Pizzernie :) ale Kebap i to w centru handlowym. |
Data: 09.11.2013; 19:51 http://kuchnia.wp.pl/mm/miszmasz/1091/1/1/czym-sie-rozni-polski-kebab-od-tureckiego-kebapu-.html |
Data: 09.11.2013; 20:10 http://www.polonistyka.fil.ug.edu.pl/?id_cat=303&id_art=1032&lang=pl A po za tym nie ma czegoś takiego jak oryginalny Turecki kebab, wymyślił go dokładnie 1 gość i to w Niemczech. |
Data: 09.11.2013; 20:32 Dobrze, masz rację jeśli o polską poprawność językową, jednak nawet w linku który podałeś jest wskazanie na etymologiczne pochodzenie wyrazu kebap ( turecka etymologia). I zapewne takie zastosowanie tej etymologicznej wersji ma na celu wskazanie, iż Kebab (kebap) jest przyrządzany ściśle według pierwotnej tureckiej receptury.
|
Data: 09.11.2013; 20:34 G'woli ścisłości, definicję wyrazu "etymologia" , skopiowałam z Wikipedii. |
Data: 09.11.2013; 20:40 Mówisz, że nie ma czegoś takiego jak turecki kebab. No to właśnie, gdybyś przeczytał tekst z linku, który Ci podałam, to wiedziałbyś że właśnie faktycznie 1 gość jak to mówisz , w Niemczech zeuropeizował oryginalnego tureckiego KebaPa, którego jest w oryginale kilka wersji :)
|
Data: 09.11.2013; 20:47 Wydaje mi się tu chodzi tylko o wymowę bo faktycznie Turcy i nie tylko wymawiają to słowo z P na końcu, fakt jest taki że wszędzie
|
Data: 09.11.2013; 20:54 Wobec powyższego, nie pozostaje mi nic innego, jak zamieszczenie cytatu z zamieszczonego wcześniej przeze mnie linku;
|
Data: 09.11.2013; 21:00 I tak nieopatrznie zrobiliśmy reklamę SK. No żesz kurcze...! |
Data: 09.11.2013; 21:05 Tak :) czytałem to, tylko mnie bardziej interesuje pisownia która jest nie poprawna z P na końcu. Wszystkie te przysmaki które sa wymienione w cytacie to nie są żadne tradycyjne tureckie potrawy, to odmiana ich fast foodu i tyle. |
Data: 09.11.2013; 21:08 Oni reklamy nie potrzebują :) Zastanawiam się tylko, kiedy ktoś tu napisze że jestem debilem albo pedałem, zazwyczaj tak to sie tutaj kończy :)
|
Data: 09.11.2013; 21:11 Masz rację, to ich pradawny Fast - food :). Bułgarska odmiana tych pradawnych receptur, to kebapczety. Pyyyyycha :) Przyrządzam to czasami na grillu, z mięsa wieprzowo - wołowego. Choć w oryginale było to oczywiście mięso baranie. Nawet dobre w ich wykonaniu (Bułgarów), wbrew moim obawom. Ale sama obawiałabym się przyrządzać tą potrawę z tego mięsa. Wolę bezpieczną, zeuropeizowaną wersję tychże kebapczetów :)
|
Data: 10.11.2013; 17:26 witam do ktorej sa kebaby dzisiaj w czdz otwarte? wiem ze taurus do 22 a reszta? |
Data: 10.11.2013; 17:47 DużaCzarna,szacun.
|
Data: 10.11.2013; 21:53 :D co tam Miodek, po lustracji przestał być wiarygodny . Nie wiemy zatem, czy jakiejś językoznawczej dywersji nie uskuteczniał na przykład :D |